Coachen met Actiontype

Wedstrijden analyseren is iets waar geen trainer of coach aan ontkomt. Momenten worden teruggehaald om allerlei senario’s worden tegen elkaar afgewogen. Wat had er beter gekund, hoe gaan we de tegenstander de volgende keer te lijf, wat zijn de sterkere en zwakkere punten van hen en wat zijn die van ons, etc. Als speler kun je in je eigen hoofd kijken en dan is er al heel veel informatie beschikbaar: zijn eigen technische, tactische vaardigheden en ook de fysieke en mentale zaken. Als trainer/coach moet je echter in veel meer hoofden kijken en dan wordt het al een stuk ingewikkelder. Actiontype geeft je hiervoor een aantal handvaten.

Actiontype is een methode ontwikkeld door Peter Murphy en Jan Huijbers wat helpt om een beter inzicht te geven in de relatie tussen de trainers/coaches en hun spelers. De coach is zelfkritisch en kent zowel zijn eigen persoonlijkheid als die van zijn spelers. Vanuit dat principe weet hij zijn spelers beter te begrijpen en aan te sturen.

“Actiontype is een voordurend evoluerend systeem waarin fysieke, mentale en emotionele vaardigheden aan elkaar verbonden worden. Het respecteert natuurlijke behoeften en individuele verschillen tussen mensen. Wij denken dat deze methode een krachtig hulpmiddel is voor coaches en individuen die ‘ken uzelf’ accepteren als de eerste stap van een inspirerende reis en zijn er zeker van dat het effect op de lezers uiterst waardevol en nuttig zal zijn.” -Uit het voorwoord van het boek Totaalcoachen-

Kort samengevat: Actiontype is inspirerend voor zowel spelers als coaches die openstaan om zichzelf te leren kennen.
Aan de hand van bepaalde karaktereigenschappen en vaardigheden wordt je ingedeeld in één van de zestien actiontypes. Uit jouw actiontype is allerlei informatie halen: wat zijn je kernbehoeftes, hoe communiceer jij effectief, wanneer kan jij je het beste concentreren, hoe kom je in de ‘flow’, wat is jouw motorische stijl, omgaan met stress, met welke andere types functioneer jij goed en hoe kun jij jouw vaardigheden beter ontwikkelen. De informatie komt uit de praktijk en blijkt vaak verrassend nauwkeurig.

Actiontype is te breed om in één artikel uit te leggen, maar wie zich er in gaat verdiepen zal zien dat veel artikelen op deze website een actiontype-randje hebben. Wil je meer weten dan raad ik je aan het boek Totaalcoachen aan te schaffen. Vergeet niet het werkboek erbij te bestellen!

3 reacties

 1. Douwe de Haan 10-9-2012

  “Jakob en Peter, Mooie site!
  Desbetreffende onderwerp is zeker boeiend indien je MBTI profielen van spelers/speelsters weet en zij ook van elkaar.
  Inderdaad een aanrader voor allen! Hebben jullie praktijkervaring op dit front?
  groeten, Douwe” {reactie overgezet van vorige site}

 2. Jakob van der Meulen 10-9-2012

  “Dag Douwe,
  Ik heb verschillende mensen getest en hun profiel door laten lezen. Bijna iedereen herkent zichzelf in zijn profiel, incl. ikzelf.Ik gebruik de profielen niet zo zeer direct , maar wel de achterliggende gedachte: hoe kan ik mijn spelers beter leren kennen en wat motiveert ze.Het uitproberen van de verschillende communicatievormen en benaderingen van spelers vind ik als trainer bijna net zo fascinerend als trainen zelf en naar mijn idee werpt het zijn vruchten af. Hoe reageert persoon A op methode A en waarom reageert persoon B weer anders op diezelfde methode, dat soort dingen? Actiontype moet je leren door jezelf erin te trainen en dat betekend proberen, proberen, proberen. Maar jouw passie kennende komt dat wel goed.. succes!” {reactie overgezet van vorige site}

 3. Douwe de Haan 4-13-2015

  Totaalcoachen als boek is een goede leidraad, zeker voor dynamisch korfbal. Mentale aspecten zijn doorslaggevend in combinatie met andere componenten die met korfbal te maken hebben, als het er ECHT op aan komt. Kennis en inzicht in persoonlijkheidstypes is een vereiste ten opzichte van de aanwezige korfbalkwaliteiten. En leerzaam.

Reageer