Concentratie alstublieft!

Er is een woord dat zeker weten in iedere voor- en nabespreking voorkomt… je mag drie keer raden of gewoon de titel hardop voorlezen: het is concentratie. Hét toverwoord dat iedere speler kent en waarvan hij de betekenis moet nastreven. Maar wie wat concentratie nou precies is? Schrijf voor jezelf eens de betekenis  van concentratie op zonder terug te vallen op synoniemen als opletten, focussen of aandacht. Ik wacht even…

Opgelet
Concentratie is het moment waarop waarnemen en handelen één zijn. Je ziet en handelt dus op hetzelfde moment. De sporter reageert instinctief, zonder te worden gehinderd door oorzaak en gevolg of weet-ik-veel wat voor bijzaken. Wanneer een sporter deze toestand gedurende een langere periode vasthoud spreken we van ‘in de flow zijn’. Dat lijkt een beetje op een droomtoestand, waarbij alles mogelijk lijkt, alles klopt en waar de speler zichzelf volledig kan verliezen in het moment. Sporters beschrijven hun ultieme flow soms zelfs als een tikje beangstigend, omdat zij het gevoel hebben dat hun lichaam zichzelf aanstuurt. Lijkt dit enigszins op wat je had opgeschreven?

Focus fabeltjes
Een beetje geconcentreerd zijn of overgeconcentreerd zijn bestaat niet. Niet goed kunnen omgaan met spanningen wordt vaak verward met dit soort spreuken. Je bent geconcentreerd of je bent het niet. In dit laatste geval wordt je afgeleid, misschien wel door gedachten die geassocieerd worden met spanning voor of tijdens een wedstrijd.

Aandacht nu!
Concentratie is iets wat ontstaat. Het laat zich niet forceren, sterker nog: wie daar actief naar opzoek gaat leidt zichzelf af en komt dus helemaal niet meer in de “waarnemingsstand”. Je moet de aandacht vrij kunnen maken voordat concentratie kan ontstaan, je hoofd letterlijk leegmaken van alle gedachten, om je vervolgens te richten op de taken die je komende minuten te wachten staan. Focus ontstaat in het nu en is gericht!

Nog even erbij blijven
Als trainer en als coach moet je begeleiden en niet afleiden. Je zult jezelf bij iedere oefening van iedere training moeten afvragen of je de sporters bewust of onbewust laat oefenen en wanneer zij in “denkstand” mogen komen of wanneer zij juist vanuit de “waarnemingsstand” moeten opereren. Vandaar de volgende basisregel voor coachen tijdens wedstrijden: als je niet weet hoe je de aandacht van je spelers kunt sturen: ga roerloos op de bank zitten, hou je mond en kijk hoe je spelers hun werk doen.

 

Nog geen reacties

Reageer als eerste op dit artikel!

Reageer