De aanname van Bergkamp

Dennis Bergkamp, oud spits van onder andere Ajax, Arsenal en het Nederlands elftal. Als voetballer was hij meesterlijk en dat had hij als korfballer waarschijnlijk ook kunnen zijn. Helaas voor hem geen finale in Ahoy, maar het schijnt dat hij nog wel een aantal andere leuke evenementen heeft meegemaakt. Bergkamp was een spits van de buitencategorie en bezit kwaliteiten waar de gemiddelde voetballer alleen maar van kan dromen. Zijn kwaliteiten zijn onder andere vrijkomen en een fenomenale aanname. Laten dat nou ook precies de eigenschappen zijn die een topschutter in het korfbal moeten hebben.

Er zijn veel spelers met een goed schotpercentage op trainingen en voor wedstrijden, waar tijdens de wedstrijd niets van overblijft. De oorzaak: er loopt een tegenstander bij, die zorgt voor druk op verschillende vlakken. Topschutters zijn in staat om vrij te komen, zodat ze geconcentreerd hun schot kunnen afwerken. Net als Bergkamp leggen zijn vaak hun focus op de acties voor het schot. Vrijkomen van de persoonlijke tegenstander is daar één van. De bal goed aannemen, zodat het direct verwerkt kan worden tot een schot, is een tweede. Hierdoor creëren zij de extra tijd die nodig is om de juiste mix te vinden van focus, kracht, snelheid en balans.

In de wedstrijd nadenken over je techniek is dodelijk. Dit haalt de focus af van het gevoel waarmee je de bal met de afgemeten snelheid en in de juiste baan naar de korf  begeleidt. Dit is een groot verschil tussen trainingfocus en wedstrijdfocus.  De trainingen gebruik je om techniek te automatiseren en oefen je inschattingen te maken. Tijdens de wedstrijd moet je het kunnen! Logica van focus op techniek en de focus op het gevoel om goede inschattingen te maken conflicteren. Vrijkomen vereist juist enig denkwerk, want dat komt neer op strategie en creativiteit.

De schutter is al voor de aanname klaar voor het schot. Zijn handen vangen de bal reeds in schotstand en met zijn benen staat hij stevig op de vloer, zodat hij de bal in balans aanneemt. Des te hoger het niveau, des te korter de tijd die hebt voor het maken van een beslissing. Ook Bergkamp heeft hard en veel moeten trainen, voordat hij zijn meest briljante technieken op veld heeft kunnen laten zien. Allemaal om die ene actie te kunnen maken in de beslissende seconden. Blijven oefenen!

Get a Trackback link

1 reacties

  1. Wiebe Leyenaar 10-10-2012

    Wat goed om het op deze manier te vergelijken. Het heeft allemaal met focus te maken en te weten dat je op beslissende momenten niet meer na hoeft te denken maar dat je dingen automatiseerd. Dan ben je een killer! {reactie overgezet van vorige site}

Reageer