De driepuntshouding is de absolute basis

Iets afleren kost minimaal drie keer zoveel tijd als aanleren, als dat überhaupt al lukt. Je wilt je oefenstof dusdanig op elkaar afstemmen, dat alles van begin tot eind carrièrebreed op elkaar aansluit. Snel een goede houding aanleren om een bal te gooien, vangen en schieten is dus key! 

Met je benen in lichte spreidstand sta je al veel steviger en krachtiger dan met beide benen naast elkaar (probeer maar eens iemand weg te duwen of tegen te houden…). Met één been achter het andere kun je sneller starten, dan met beide benen naast elkaar en met lichtgebogen ledematen kun je sneller reageren, dan wanneer je het lichaam stijf houdt.

Toch leren we beginnende jeugd te schieten met beide benen naast elkaar en letten we te weinig om de algemene lichaamshouding. Terwijl het slechts een kleine stap is om het buitenste been een stukje achter het voorste been te plaatsen, zodat ze stabiel leren te staan. Vanuit deze houding kan direct gegooid worden en kan snel een loopactie gestart worden. Het zorgt dus voor een betere balbehandeling, sneller samenspel en meer dreiging op loopacties, zoals bijvoorbeeld de doorloopbal. Deze houding kent namelijk drie uitgangsposities: gooien, schieten en lopen, en wordt daarom ook wel de driepuntshouding genoemd.

Het vervolg
We leren om tijdens het schot ons lichaam recht  naar de korf te draaien en te onttrekken door een stap bij de korf vandaan te maken. Wie heeft aangeleerd om met het buitenste been naar achteren te schieten zal vanuit een zijwaartse beweging al van nature geneigd zijn om naar achteren te stappen. De stap om op één been te schieten is, met behulp van enige lichaamskracht, daarom snel gemaakt. De bewegingen complimenteren elkaar op natuurlijk wijze en dat betekend sneller automatiseren van een technisch goed schot.

Natuurlijke bewegingen
Een goede sporter oogt vloeiend en natuurlijk, want hij maak natuurlijke bewegingen. Train op natuurlijke bewegingen en houdt rekening met een logische, natuurlijk vervolg. Ontleed je eigen training!

Nog geen reacties

Reageer als eerste op dit artikel!

Reageer