De reanimatie van veldkorfbal

Veldkorfbal op niveau lijkt op sterven na dood. Meerdere topleaguespelers willen geen modder meer op hun sokjes en blijven lekker binnen.  Zaalkorfbal is verheven tot het summum van de sport en veldkorfbal telt niet meer mee. Prachtige ontwikkelingen binnen de sport blijven dan ook gereserveerd voor de overdekte en comfortabele sportpaleizen van Nederland. Maar waarom? Willen we het veldkorfbal nou echt helemaal laten verdwijnen? Laten we het eens de aandacht geven die het nodig heeft om zich weer enigszins te mogen meten met de zaalsport!

Het middenvak
Al jaren geleden werd er besloten om de sport aantrekkelijker te maken door het schrappen van het middenvak. Twee lijnen werden weggehaald en een middellijn werd geïntroduceerd.  Van twee teams konden nu drie worden gemaakt en dat betekende betere selecties en dus sterkere teams. We zijn echter vergeten om het veld in te korten en nu moeten we met vier man minder de bal door het oude middenvak loodsen. Ik stel voor dat we vandaag nog aankondigen dat binnen afzienbare tijd de afmetingen gelijk gaan trekken met de zaal.

De paal centraal
Als we snel en dynamisch korfbal willen krijgen, dan zullen we het spel meer ruimte moeten geven achter de korf. Niet alleen nodigt dit uit tot meer tactische mogelijkheden, maar er kan ook beter worden omgegaan met weersomstandigheden zoals harde wind. Waarom niet eens eerst uitproberen op het veld? En als dat bevalt, dan ook gaan boren in de zaal!

De charme
Als kleine kereltje vond ik natuurlijk de zaal wel leuk, maar op zonnige dagen was ik zeker de hele dag op het veld te vinden. Daar staan volledige gezinnen gezellig langs de kant te genieten van het zonnetje en wat te babbelen terwijl ze naar het spel te kijken. Het hoort naar mijn mening bij de cultuur van de sport. Ik vraag me vaak af waarom de “professionalisering” van sport en deze cultuur zogenaamd niet bij elkaar zouden horen. We zouden in ieder geval meer moeite kunnen doen om het enigszins bij elkaar te houden.

Nog geen reacties

Reageer als eerste op dit artikel!

Reageer