De simpele dingen extreem goed uitvoeren

“Korfballen is heel simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel korfballen. “, om eens een citaat van Cruijff  te gebruiken. Wanneer het woord tactiek valt tussen spelers, volgt er meestal een discussie die uiteen kan lopen van het maken van de opstelling tot aan de gekozen looplijnen van individuele spelers. Iedereen heeft wel een mening over bepaalde wedstrijdsituaties, die nagenoeg altijd gebaseerd zijn op persoonlijke ervaring. “We deden het altijd zo, dus dan doen we het nu ook maar zo.”, is dan de conclusie. Maar als zijn medespelers andere ervaringen hebben, krijgen ze al snel moeite met het anticiperen van elkaars acties. Hier zien we veel acties de mist in gaan: miscommunicatie in de basis en het niet van elkaar begrijpen of herkennen hoe er in simpele, basale situaties gereageerd wordt.

Back to basic
Laten we een stapje terug nemen en ons afvragen wat nou eigenlijk de basis is. Heeft deze eigenlijk wel met tactiek te maken? Spelers moeten mentaal, fysiek en emotioneel fit genoeg zijn om op het gewenste niveau te kunnen presteren, ze moeten een bal van A naar B kunnen spelen en in staat zijn om in de juiste situatie een bal door de korf te gooien. Merkwaardig genoeg hebben veel ploegen, ook op respectabel niveau, hier nog veel moeite mee. Iedere wedstrijd kent wel een periode waarin een ploeg achter elkaar onnodig balverlies lijdt door slechte passes en het kiezen van de verkeerde schotmomenten. Te vaak wordt er niet genoeg aandacht besteedt aan het zo goed mogelijk uitvoeren van de simpele dingen. “We kunnen allemaal toch wel een bal gooien?” Kennelijk niet dus.

Eén stapje verder
En dat gaat dubbelop voor het uitvoeren van de primaire taken in het veld. Worden op de juiste momenten de primaire, basale taken goed uitgevoerd of verzandt de ploeg in allerlei randzaken? We besteden op trainingen vaak veel tijd aan het bedenken van allerlei strategieën en het bespreken van situaties die toevallig eens voorbijkomen. En dat terwijl de simpele, basale zaken binnen het team nog niet naadloos op elkaar aansluiten. Het is een klassieke valkuil voor iedere trainer/coach om te proberen zijn visie in één keer te implementeren binnen het team, inclusief alle details die tijdens eerdere ervaringen zijn opgedaan. Zonder zichzelf af te vragen of het team daar eigenlijk al aan toe is.

Er bestaat niet zoiets als gewoon simpel
Tijdens de wedstrijd krijgt iedereen te maken met tegenstanders, die verder niets te doen hebben behalve het leven voor jou en je team zuur maken. Tegenstanders zorgen dat simpele dingen niet meer simpel blijven en dan komt het aan op aanpassingsvermogen. Lukt het de spelers onder druk om nog steeds de bal van A naar B te krijgen en de primaire taken goed uit te voeren? Volgens mij ligt daar de essentie van tactiek, om als team in staat te zijn de simpele dingen extreem goed uit te voeren, ook als iemand anders je onder druk zet.

Trainen op de primaire taken
Met alleen wat afspraken maken over de opstelling en de individuele tegenstanders ben je er dus niet. Spelers moeten weten wat ze van elkaar kunnen verwachten tijdens de wedstrijd. Hoe voeren zij de primaire taken uit en hoe reageren zij als deze onder druk komen te liggen. Leg tijdens de volgende “vaktraining”  eens de nadruk op één primaire taak, zoals het verzorgen van de ideale aangeefpositie. Varieer hierbij met spelregels, tegenstanders of zelfs materiaal. Kijk eens hoe de spelers reageren als ze niet in staat zijn om een opdracht goed uit te voeren. Zijn ze in staat om een simpele oplossing te verzinnen of verzanden ze in vage discussies? Het trainen van het aanpassingsvermogen rondom de primaire taken, daar gaat het om.

Enkele suggesties

Train meerdere situaties rondom de primaire taken en analyseer deze op video;

Geef opdracht aan één of twee verdedigers om tijdens wedstrijdvormen alle passes naar de aangeef proberen te onderscheppen;

Verplicht het aanvallende team om eerst de bal naar het achterveld te spelen, voordat men recht krijgt op het innemen van een korfpositie;

Laat de mannen de vrouwen verdedigen en andersom, wat verandert er in het spel?;

Geef punten voor het vangen van de bal in de “aangeefzone” en/of geef punten voor het afronden van een scoringskans die voortkomt uit deze situatie;

Voor hoger niveau: Verplaats de korf eens naar het midden van het vak;

Vervang de korfbal door een rugbybal. Is ook erg leuk voor de afvanger (maar pas wel op voor neusblessures);

Voor in de zaal: oefen simpele taken door wedstrijdsituaties na te spelen op sokken.

Wees vooral creatief!

Nog geen reacties

Reageer als eerste op dit artikel!

Reageer