Groepsdynamiek

Dat een goede sfeer in de groep belangrijk is lijkt me duidelijk. We hoeven niet allemaal handje in handje te lopen, maar er moet wel een onderlinge waardering, respect of vertrouwen zijn. In het heetst van de strijd bereik je het einddoel als team of je spelers leggen het één voor één af tegen het andere team.

Een trainer kent vele taken en rollen als het gaat om de groepsdynamiek. Hij motiveert, inspireert, treedt hij op als onderhandelaar en zorgt voor juiste compromissen tussen zijn spelers.  Wanneer de spelers als team opereren op de training, dan zullen ze dat meenemen in de wedstrijd. Als spelers ook elkaar (en jou) gaan motiveren en inspireren, dan ontstaat de juiste sfeer om optimale te kunnen presteren.   

Trainen in een groep wordt door spelers vaak als prettig ervaren. Er is namelijk altijd iemand om op terug te vallen of bij af te kijken. Als de hele groep heeft moeten afzien op een training, zorg er dan ook voor dat ze als groep rust krijgen. Om een hechte band te creëren tussen spelers is het belangrijk dat ze samen winst en verlies ervaren. Zo’n  band maakt spelers gemakkelijker te benaderen. Dit is hard nodig in situaties waarbij met stevige kritiek moet worden omgegaan. Zeker als de kritiek van buiten de groep komt. Daarom is het verstandig om na een beladen wedstrijd of training een gezamenlijke nabespreking te doen, al is het alleen maar om een eenduidig verhaal te krijgen.

Een goede training is om oefeningen te verzinnen waarbij spelers in elkaars persoonlijke ruimte moeten komen of waarbij men hun persoonlijkheid naar buiten moet laten treden. Denk hierbij aan oefeningen met korte aanraking of improvisatie. Zet eens een groep spelers op een plank en laat ze zichzelf sorteren op leeftijd of lengte zonder daarbij de grond te raken. Het lijkt onschuldig, maar iedere aanraking gebeurt binnen je persoonlijke cirkel en vraagt om vertrouwen.

Een andere methode is improvisatie. Laat iedere speler aan het eind van de warming-up 30 seconden zijn eigen, unieke oefening doen. De rest van de groep doet de oefening na. Hierbij treedt spanning op bij de spelers, omdat er een bepaalde gene moet worden overwonnen. De persoonlijkheid van de speler moet naar buiten komen en ook dat vraagt weer om vertrouwen van de groep. Wat als ik niets kan bedenken? Vinden anderen het niet stom of dom wat ik heb verzonnen? Aan het einde van de rit heeft iedereen lol gehad en heeft iedereen even voor aap gestaan. Let er wel op dat je bij dit soort oefeningen iedereen zijn ding laat doen en pak niemand eruit. Het is simpel, licht vermaak.

Een goede groepssfeer? Wees creatief en wees vooral niet bang om eens op je eigen bek te gaan, want ook dat kan soms erg leuk zijn!

Nog geen reacties

Reageer als eerste op dit artikel!

Reageer