Hoe win je een wedstrijd?

Veelal is de gedachte om de wedstrijd te winnen, door de beste aanvallende spelers in stelling te brengen en hen zoveel mogelijk te laten schieten. Functiegericht korfbal heet dit en daarbij is functiegerichtheid dus een pre. Men neme een rebounder, een aangever in de korfzone, een verbindende speler in de ruimte en een hoofdaanvaller. “Geweldig”! Iedereen doet zijn kunstje en het trechterkorfbal, met veelal zoveel mogelijk statisch oplossen, wordt gestimuleerd. Je mag het van mij weten, ik ben er op uitgekeken.Natuurlijk worden de wedstrijden in de league vaak op deze manier beslist. Hiervoor hebben we spelers als Barry Schep, Andre Kuipers, Mik Snel of Roxanna Detering . In tegenstelling tot de standaard klassen zijn de openingen hierbij vele malen mooier, sneller en vanuit de ruimte opgebouwd. In de standaard klassen is het echter vaak zeer voorspelbaar. Je weet  wat er gaat gebeuren en er zijn maar zelden verrassende acties. Te vaak werkt dit niet effectief en gaat de wedstrijd alsnog verloren.

Deze hiervoor genoemde gedachte is gebaseerd op praktisch handelen, logisch toch? Het antwoord is NEE! Vanuit mijn ervaringen als coach merk ik dat we het belangrijkste vaak vergeten. Weet iedereen wat hij moet doen? Kennen de spelers hun taken? Bij kinderen geef je gemiddeld een stuk of twee a drie taken mee, bij senioren vijf. Dit is al ontzettend veel en op het moment dat het eerste fluitsignaal klinkt zijn de meesten alleen nog maar bezig met vangen, gooien, lopen, timen en de secundaire zaken zoals publiek, het weer, het avondje stappen of het verjaardagsfeestje van vanavond. Hoe krijg je de spelers scherp om dat te doen wat jij beoogd en hebt afgesproken?

De basis wordt gelegd op de training, waarna je ze vervolgens huiswerk mee geeft. Voor de wedstrijd vraag je aan senioren of ze weten wat ze moeten doen en bij kinderen herhaal je de afspraken. Vanuit deze taakgerichtheid creëer je duidelijkheid en dat geeft vertrouwen. Vertrouwen heb je nodig om te presteren, vertrouwen is nodig om te winnen.

Dit laatste wil ik nog iets dieper op in gaan, want dit is puur gericht op het individu. Wat je nou juist wilt zien bij korfbal (en andere teamsporten) is presteren in het collectief. De laatste weken heb ik diverse partijen verloren zien gaan door een manco aan vertrouwen of doordat de men eigenlijk niet weet wat er moet gebeuren. Dit soort aangeslagen vogeltjes zijn mij te vaak als aangeschoten wild voorbij gevlogen. Zorg daarom voor duidelijkheid en taakgerichtheid om vertrouwen te krijgen. Daarna kan vanuit het individu vertrouwen worden geven aan de medespelers. Dit is de belangrijkste voorwaarde om als team te presteren. Als het hele team dit vertrouwen heeft  is de kans van winnen vele malen groter. Is dit dan een weg naar het succes? Ja! Ook al is het maar een klein, doch zeer belangrijk, stukje. Uiteraard zijn er nog meer zaken voor nodig, zoals bijvoorbeeld een stukje analyse. Hier ga ik nu niet verder op in, maar ik denk dat dit een mooie titel voor mijn volgende artikel kan zijn.

Get a Trackback link

Nog geen reacties

Reageer als eerste op dit artikel!

Reageer