Grote stappen met grote en kleine ballen

Vol goede moed staat Sem(8) te kijken naar de korf van pappa. De grote bal rust zwaar op zijn rechter schouder. De rechter hand ligt stevig achter de bal, de linkerhand zo dicht mogelijk erbij. Met het puntje van de tong nog net uit de mond stekend buigt hij geconcentreerd door de knieen en kijkt nog een keer omhoog: daar gaat die bal naar toe! Een ogenblik later staat Sem in Ahoy, het is de laatste minuut en de stand is gelijk. Dan de explosie, alles gaat in het schot!

De bal gaat omhoog, maar gaat een halve meter voor de korf  alweer naar beneden. Sem is echter erg blij: “PA! Hij zat bijna, nog maar zo’n stukje!”. Sem houdt zijn armen zo’n 15 centimer uit elkaar, hij doet stiekum de helft van de afstand. Pa kijkt trots naar zijn zoon terwijl hij de bal oppakt en de tekst op de bal in zich opneemt, K5. Hij ruilt de bal om met een kleinere bal die naast hem in het gras ligt. Lachend zegt hij tegen Sem: “Wanneer jij later K5-handen krijgt, zoals pappa, dan gaan we samen op pappa’s korf schieten.” De rest van de middag oefent Sem met een teamgenootje op zijn eigen korf en maakt nog een paar prachtige doelpunten.

Jij bent geen kind meer
Naar mate je eigen techniek verbeterd en je lichamelijk sterker wordt, vergeet je al snel hoe moeilijk het voor je is geweest om de overstap te maken naar een grotere bal of een hogere korf. Want die hoge korf leek vroeger nog veel hoger en die grote bal was in verhouding ook een stuk groter.

Voor de jeugd is het vaak al lastig genoeg om een bal vast te pakken, laat staan te gooien. Zeker als je ook nog eens klein van stuk bent. Voor de jongste jeugd kan een K4 zelfs te groot zijn om mee te gooien. Ze moeten dan forceren om een bal te kunnen gooien en dat gaat meestal ten koste van de gooitechniek, terwijl dat nou juist bij die leeftijd zo belangrijk is. Maak daarom eens gebruik van kleinere ballen.

Leer technisch gooien met een volleybal
Een volleybal is niet alleen kleiner dan een korfbal, maar vooral ook een stuk lichter. Kinderen kunnen zo’n bal goed op de hand houden en de bal voldoende bij het lichaam vandaan houden. Zodra je spelers de techniek redelijk beheersen kun je een volgende stap maken door de werpafstand te vergroten of door de bal te vervangen door een korfbal. Bij wedstrijden moeten ze natuurlijk altijd met een K4 spelen, dus zal de training grotendeels met een korfbal worden afgewerkt. Je kunt de  volleybal gebruiken in het begin van je training, waarbij je de aandacht richt op de gooitechniek, bijvoorbeeld in overgooi-spelletjes en bij schotoefeningen overstappen op een korfbal. Zodra een speler enigzins met een korfbal overweg kan heeft het altijd de voorkeur om deze te gebruiken. Een andere bal is slecht een hulpmiddel.

Leren mikken met een tennisbal
Je leert het beste te mikken door te gooien naar een specifiek punt. Op de basisschool heb je bij gymnastiek vast wel eens met pitzakjes tegen kranten moeten gooien. Dit is ook een supergoede oefening voor op de korfbaltraining. Als je hard gooit moet je namelijk je hele lichaam coordineren en daarnaast leer je om je aandacht op een vast punt te richten. Maar niet iedereen heeft pitzakjes in de kast liggen en een tennisbal is dan een goed alternatief. Een tennisbal gooien is niet zo lastig, maar een tennisbal vangen juist wel. Verzin daarom oefeningen waarbij de bal niet direct gevangen hoeft te worden. Zet bijvoorbeeld drie korven op verschillende afstanden voor een wand of muur en geef deze verschillende punten. Iedere speler mag proberen om met een x-aantal ballen zoveel mogelijk punten te scoren.

Leren vangen met een korfbal
Vangen is best lastig voor een jonge speler, want je moet heel goed afstand in kunnen schatten. Een grote bal is gemakkelijker in te schatten dan een kleine. Bovendien kun je veel beter de handen achter een grote bal krijgen. Voor het vangen kun je dus gewoon een korfbal gebruiken. Maar als die nog te zwaar is, kun je met een volleybal ook goed uit de voeten. Een bal die frontaal naar je toe wordt gespeeld is trouwens moeilijker in te schatten dan een bal die een beetje schuin wordt gespeeld, maar dat ter zijde.

Kijk dus goed naar de verhoudingen bij je spelers: kracht, afmeting en techniek en stem je materiaal erop af. Dit voorkomt dat je later slechte techniek moet gaan afleren. Want afleren is voor alle leeftijden vele malen moeilijker dan aanleren.

Nog geen reacties

Reageer als eerste op dit artikel!

Reageer