Resultaatgericht denken, revisie

Kent u deze nog? “De weg naar succes is belangrijker dan de bestemming.” Een uitspraak die door veel mensen in het dagelijkse leven wordt gebruikt. We bedoelen ermee te zeggen, dat als we goed ons werk doen de resultaten vanzelf komen.

Trainers en coaches hanteren ook vaak dit soort uitspraken. “Als je maar goed je best doet en hard train, dan wordt je vanzelf kampioen!” Maar bij het toespreken van de groep hoor je vaak andere geluiden: “We moeten en zullen winnen” of “We mogen vandaag niet verliezen” zijn uitspraken die je in zeker 99% van alle peptalks hoort. Waar komt deze tegenstrijdigheid vandaan en hoe beïnvloedt het de spelers?

Coach wil is wet
De meeste coaches zijn fanatici met één duidelijk doel: zijn groep moet kampioen worden. Er is niks mis met een goede drive, maar dit gevoel is vaak zo sterk aanwezig dat hij ervan uit gaat dat al zijn spelers er ook zo over denken. Het is dus niet meer dan logisch dat wat hem motiveert, ook zijn spelers moet motiveren. Maar dat blijkt toch net even iets té kort door de bocht te zijn.

Sociale invloed
Veel spelers geloven dat winst of verlies bepaald hoe hun sociale omgeving naar ze kijkt. We worden van jongs af aan al verteld dat we  moeten presteren als we wat willen bereiken in het leven en anders ben je maar een loser.  Wanneer een speler zich tijdens de wedstrijd gaat bezig houden met dit soort gevoelens, zal hij zijn wedstrijdfocus verliezen. Hij is bezig met iets waar hij geen controle op heeft, namelijk de toekomst en dat maakt hem onzeker. Steeds minder en minder is hij in staat om zijn taken geconcentreerd uit te voeren.

De andere kant van de medaille is motivatie. Het winnen van een wedstrijd, het behalen van je doel, geeft ons een heerlijk gevoel. Je sociale omgeving juicht je toe en je zelfvertrouwen groeit. Coachen op winst kan dus een behoorlijk stimulans zijn voor je spelers. Ook al is winnen niet voor iedere speler het belangrijkste doel.  (Een goed gesprek over motivatie met je spelers is daarom altijd een goed idee.)

Resultaten en doelstellingen
Wat motiveert een speler? Als coach heb je de taak om dat uit te zoeken en te gebruiken om het beste uit je spelers te halen. Je stelt samen met een speler korte en haalbare doelen, zodat zij iedere keer hun eigen overwinningen kunnen behalen. Ieder behaald doel mag natuurlijk gevierd worden. Dat motiveert jou als coach en de spelers, want op deze manier kun je bezig zijn met winnen en verbetering tegelijk. Leg de focus dus niet op het winnen van een wedstrijd of op het kampioenschap, maar op de stappen die nodig zijn om kampioen te worden. Als je genoeg kleine overwinningen behaald wordt je inderdaad vanzelf kampioen.

Puur resultaatgericht denken is iets voor buiten de lijnen en om lekker van te dromen. Want binnen de lijnen geldt maar één ding: het zo goed mogelijk uitvoeren van de taken en proberen zoveel mogelijk kleine overwinningen te behalen. Zo houd je de focus van de spelers in het nu en blijven ze gemotiveerd en geconcentreerd.

Get a Trackback link

2 reacties

  1. Frank Bruin 10-10-2012

    Goed stuk! Je hersenen zijn erg creatief in het invullen van allerlei mogelijke gevolgen die het nemen van een beslissing kan hebben. Informatie die je afleid van datgene waar het omgaat. Bijvoorbeeld bij het lossen van een schot: Staat de rebound wel goed? Gaat die andere heer niet zakken als ik schiet? Wat als ik deze bal mis? Allemaal irrelevante informatie die er juist voor zorgt dat het schot niet goed is. Beter is, zoals hier boven beschreven, te concentreren op een taak; zo goed mogelijk uitvoeren van de techniek. {reactie overgezet van vorige site}

  2. Jakob 10-10-2012

    “Iets wat ik niet in dit artikel wilde verwerken, maar wat wel relevant is voor de reactie is het maken van keuzes.
    Als je besluit te schieten, moet je ook gaan schieten! Het is beter om een keer een verkeerde keuze te maken en daar vol voor te gaan, dan niet te kiezen of te twijfelen. Ik kom hier ongetwijfeld nog weer eens op terug als ik het ga hebben over faalangst bij jeugd en hoe sport daarbij kan helpen… (later meer…)” {reactie overgezet van vorige site}

Reageer