Spelenderwijs motorisch trainen

Als er één ding altijd te kort komt op de jeugdtraining dan is dat wel tijd! Voor de allerjongsten is er vaak maar één trainingsuur per week beschikbaar en er zijn gewoonweg te veel gebieden waar we aandacht aan willen geven. Het leren gooien en vangen van een bal kost al genoeg tijd, dus moeten we dan ook nog aandacht geven aan zaken als motorische ontwikkeling? Moeten ze thuis niet gewoon minder TV kijken en meer buiten gaan spelen? Dat is misschien waar, maar het kan ook anders…

Weerbaarheid
We kunnen onze spelers een bal laten gooien tot ze een ons wegen, maar zonder een gezonde mentale en fysieke basis zullen ze nooit boven het maïsveld uitgroeien. Kinderen spelen in een wereld waar het recht van de sterkste, knapste, slimste en snelste geldt, namelijk het schoolplein. Wil je werken aan het zelfvertrouwen en de mentale weerbaarheid van een jeugdige speler, dan helpt het enorm als hij fysiek weerbaar wordt. Maar daarmee ben je er nog niet, ze doen namelijk ook nog aan balsport. Wanneer ze geen bal kunnen gooien of vangen zijn ze weer kwetsbaar in het spel en ook dan spoelt het zelfvertrouwen waarschijnlijk langzaam door het putje. We moeten dus een manier vinden om beide gebieden te ontwikkelen.

De basis
Je kunt fysieke ontwikkelingen op allerlei manieren opdelen, maar ik verdeel het zo: kracht, explosiviteit, wendbaarheid, reactievermogen en snelheid. Het gaat hierbij niet om zoveel mogelijk spieren te kweken met halters en gewichten (juist niet!), maar om het aanleren van de juiste bewegingstechnieken. Deze technieken hebben grofweg te maken met: starten en stoppen, zijwaarts bewegen (lateraal), voor- en achteruit bewegen, huppelen/springen en balanceren. De spierkracht die nodig is om bijvoorbeeld te kunnen hinkelen, op één been te kunnen blijven staan, of om op de bollen van de voeten te kunnen bewegen, wordt natuurlijk verbeterd met motorische training. De spelers worden dus wel degelijk sterker en sneller, maar op een natuurlijke en beheerste manier. Onthoudt dat dit nog altijd niet het hoofddoel is, maar dat het gaat om het ontwikkelen van een goede atletische basis en zelfvertrouwen door het opbouwen van fysieke en mentale weerbaarheid.

Combinaties zijn praktijksituaties
Wanneer je bepaalde bewegingen combineert in een oefening en daar een bal aan toevoegt kom je vaak al automatisch in praktijksituaties. Neem bijvoorbeeld een basis-schijnbeweging bij een doorloopbal: die bestaat uit een verandering in tempo en richting: starten, voorwaarts lopen, stoppen, zijwaarts bewegen, zijwaarts stoppen, indraaien, starten ,vooruit lopen, bal ontvangen, huppelen, in balans neerkomen en weer stoppen. Je kunt vier of vijf pionnen in een W- of Z-patroon zetten en je spelers een aantal van deze bewegingen laten maken voordat zij een doorbraak mogen afronden. Of leg eens een speedladder (mag ook een aantal pionnen met korte tussenruimtes zijn) op het veld en doe een estafette, waarbij ze aan het einde van de ladder een scoringskans mogen verzilveren.

Het schoolplein
Veel sport en spel vinden hun oorsprong in het onderwijs (korfbal bijvoorbeeld) en zijn bedoeld om kinderen te helpen ontwikkelen. Zij zijn echter niet altijd bedacht met het oog op balbehandeling. Deze twee werelden wil je altijd bij elkaar brengen! Wanneer je een tikspel als warming-up in gedachte hebt verzin dan een variant met bal. Geef de spelers bij overlopertje bijvoorbeeld een bal mee waarmee ze mogen scoren als ze ongetikt de andere kant van het tikveld halen, of leg een aantal ballen in het speelveld en zeg dat de tikker alleen lopers met, of juist zonder, bal mag tikken, zodat de lopers moeten samenspelen om niet getikt te worden.

Tip van de dag
Er zijn veel video’s beschikbaar die gaan over motorische training bij jeugd. Kijk maar eens bij ons YouTube-kanaal: www.youtube.com/teambespreking. Wees creatief, bedenk een bal in iedere oefening en probeer uit op de volgende training. Succes!

1 reacties

  1. anoniem 11-26-2012

    leuke collectie videos! vooral de basketbaloefeningen met de jeugd geven leuke praktijkvoorbeelden. ik zal ze zeker eens uitproberen.

Reageer