Talenten naar boven halen

Waar je goed in bent vind je vaak leuk en wat je leuk vind daar ben je vaak ook goed in. Als je spelers wilt motiveren maak ze dan bewust van hun talenten. Deze vaardigheden pakken ze snel op en dat geeft het nodige zelfvertrouwen. Natuurlijk moeten de andere zaken ook wel benoemd worden, maar die zijn in eerste instantie extra. Als de natuurlijke eigenschappen van een speler eenmaal goed zijn ontwikkeld, dan kan hij stapsgewijs zijn aandacht verplaatsen naar zijn andere eigenschappen.

Lang niet alle talenten zijn duidelijk zichtbaar. Spelers, zeker bij jeugd, kunnen fysiek en mentaal veranderingen doormaken waardoor talenten die je nog niet had gezien plotseling naar boven komen drijven. Wanneer je je spelers breed blijft trainen en daarbij zorgvuldig blijft observeren kun je deze nieuwe bronnen tijdig gebruiken om de spelers beter te maken en gemotiveerd te houden.

Combinaties maken
Op hoger niveau zie je dat de talenten van de spelers vaak gecombineerd worden om het team optimaal te laten presteren. Als één speler een geweldig schot heeft en een andere speler geweldig in de afvang is, dan vormt dat tactische een prima combinatie. Waarschijnlijk beter dan twee goede schutters, die elk maar weinig ballen vangen onder de korf. Steek je veel energie in zaken waar een speler niet goed in is, dan beperkt dat een speler in zijn talenten waardoor hij uiteindelijk niet zijn volledige potentie haalt en daarmee dalen zijn kansen op topniveau. Wanneer een speler dit aanvoelt, kan dit behoorlijk demotiveren.

Totaalkorfbal
Zoals met alles zijn de verhoudingen dus talenten en non-talenten wel belangrijk. Als een geweldige aanvaller per wedstrijd meer doelpunten tegen krijgt dan hij maakt, dan zal hij verdedigend beter moeten worden en daar dus meer op moeten gaan trainen. En als hij niet in staat is om zijn medespelers te laten scoren en zelf niet in staat is om iedere wedstrijd tien of meer doelpunten te maken, dan is daar ook werk aan winkel. Maar zijn talent blijft aanvallen en daar haalt hij zijn zelfvertrouwen uit. Daarom speelt hij op een bepaald niveau en daarom is hij waarschijnlijk geselecteerd. Alles wat hij daarnaast verdedigend kan verbeteren maakt hem een nog betere speler. Coach hem daarom in die volgorde en niet met de nadruk op zijn verdedigende kwaliteiten. Leg de nadruk op zijn talenten!

Nog geen reacties

Reageer als eerste op dit artikel!

Reageer